Recepten Herfst

In de Chinese Voedingsleer wordt nu gesproken over de Fase van het “Metaal”. De tijd waarin de energie (van de natuur buiten en in ons) langzaam neerwaarts keert en krimpt.

De voeding die ons nu extra kan ondersteunen, passend bij deze fase, is pittig, warm en scherp van aard: haver, molasses, wortelen, (zoete) aardappelen, amandelen, walnoten, squansh, pompoen, dadels, schapevlees/-producten, druiven, kastanjes, koolsoorten, knollen. Een beetje scherpe voeding als radijs, rettich, gember, knoflook, kaneel, peper citrusschil, helpt tegen verkoudheid.

blaadjesKnoflooksoep

Ingrediënten: 

  • 2-3 teentjes knoflook
  • uien
  • eetlepel olijfolie
  • 1 aardappel
  • 4 bekers water
  • 3 laurierbladeren
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel oregano
  • 6 dessertlepels tamari (of shoyusaus/sojasaus)
  • mespuntje cayennepeper.

Bereidingswijze:
Snij de knoflook en uien. Even in de olie bakken en dan wat water bijvoegen. Daarna ong. 20 min. op een laag vuurtje laten pruttelen. Voeg weer wat 
water toe, vervolgens de kruiden en de aardappel. De soep weer even aan de kook brengen, daarna weer op een laag vuurtje laten koken totdat de aardappel gaar is. Voeg als laatste de tamari en cayennepeper toe. Eventueel even de aardappel fijn maken.

Serveer met een bruin, warm broodje.

blaadjesAndere recepten:

  • Kippensoep (bij verkoudheid)
  • Stampotten
  • Stoofschotels